کابل خودنگهدار

کشور فرانسه در سال 1955 میلادی برای نخستین بار از کابل خودنگهدار برای استفاده در شبکه‌های برق فشار ضعیف استفاده نمود و این نوع کابل را به‌عنوان جایگزین سیم و کابل‌ قدیمی معرفی کرد. کابل خود نگهدار اساساً به علت کارایی منحصربه‌فرد و قیمت بسیار مناسب به‌سرعت در کلیه کشورها تولید و عرضه شد. از کابل خودنگهدار به‌صورت کلی در اکثر خطوط دارای هادی لخت هوایی استفاده می‌شود و عدم استفاده از این نوع کابل در این زمینه می‌تواند منجر به بروز حوادث و آسیب‌های جبران‌ناپذیری شود. به‌عبارت‌دیگر از کابل‌های خود نگهدار در میان مسیرهایی که دارای حداقل عرض ممکن هستند، استفاده خواهد شد.

ساختار کلی کابل خود نگهدار از هادی آلومینیومی و همچنین عایق‌های پلی‌اتیلن شبکه‌ای یا کراس لینک تشکیل می‌شود. برای قرارگیری این نوع کابل باید بر روی کابل موردنظر از یک‌پایه مخصوص و یک سیم نگه‌دارنده استفاده شود. جنس اولیه سیم نگه‌دارنده برای کابل خود نگهدار فشارقوی از فولاد سخت و برای کابل آلومینیوم خود نگهدار دارای فشار ضعیف از آلیاژ آلومینیوم است. در کابل‌های خود نگهدار همچنین از سیم‌های نگه‌دارنده به‌عنوان سیم نول نیز استفاده خواهد شد. کابل خود نگهدار در کل برای تأمین نمودن و توزیع جریان‌های برقی در خطوط هوایی کاربرد داشته و هزینه‌های نصب و تعمیر آن به‌شدت پایین است. کابل خودنگهدار عموماً در دو دسته پنج رشته‌ای و شش رشته‌ای ساخته می‌شود. در بیشتر کابل‌های خود نگهدار رشته‌های آن از جنس آلومینیوم سخت بوده و به شکل فشرده‌شده به یکدیگر پیچیده خواهند شد؛ مورد فوق در اصل مطابق با استاندارد بین‌المللی روز دنیا است.

کابل خودنگهدار

کاربرد کابل خودنگهدار

از کابل خودنگهدار به‌صورت کلی در بیشتر سامانه‌های توزیع برق شهری، به علت امکان به وجود آمدن انواع گوناگون حوادث جانی خطرناک و همچنین زیباتر شدن جلوه‌های شهری و نکات فنی دیگر استفاده خواهد شد. استفاده کردن از انواع مختلف کابل خود نگهدار غالباً در مسیر‌های تنگ و باریک و همچنین مکان‌هایی که درخت‌های فراوانی دارد، بسیار پرکاربرد است. استفاده از این نوع کابل‌ها در مقایسه با سیم و کابل‌های برق قدیمی، در اصل سبب حفظ حریم خط‌های برق می‌شود و دیگر سیم‌ها و کابل‌های چراغ‌برق میان برگ و شاخه‌های درختان گیر نخواهند کرد.

کابل خودنگهدار به‌طور عمده دارای نیروی مکانیکی و قدرت تحمل بسیار زیادی بوده و مقاومت زیاد آن در برابر اشعۀ فرابنفش از ویژگی‌های خاص و مطلوب این نوع کابل به شمار می‌رود. کابل‌های خود نگهدار در بسیاری از صنایع و حوزه‌ها کاربرد دارند و به‌طورکلی دارای هادی مسی یا آلومینیومی بوده و عایق آنان از جنس پلی‌اتیلن است.
هزینه بسیار پایین کابل خود نگهدار در مقایسه با سایر کابل‌های موجود در بازار، استفاده از این نوع کابل را در سیستم‌های مخابراتی افزایش خواهد داد. انواع مختلف کابل‌های خود نگهدار در سیستم‌های فشار ضعیف و فشار متوسط کاربرد ویژه دارند. در قسمت زیر به موارد استفاده از کابل خود نگهدار اشاره خواهد شد:

⚜️ ایجاد تغییرات کلی در شبکه‌های سازمانی
⚜️ تشکیل سیستم‌های انتقال برق
⚜️ استفاده در خطوط انتقال اطلاعات در ارتفاع‌های بلند
⚜️ استفاده در تخلیه‌های جزئی
⚜️ کاربرد در ایمن‌سازی بخش خطوط انتقال جریان

✔️همچنین میتوانید با سیم کشی کولر آبی نیز آشنا شوید✔️

کاربرد کابل خودنگهدار

انواع کابل خودنگهدار

کابل‌ خودنگهدار به‌ طور کلی برحسب معیارهای مختلفی ازجمله تعداد رشته سیم کار شده، میزان قدرت، جنس اولیه و … به نوع‌های گوناگونی تقسیم‌بندی خواهد شد:

⚠️ کابل خود نگهدار از نوع سه سیم با سیم نگه‌دارنده عایق‌بندی: این نوع کابل خود نگهدار، عموماً از سه رشته سیم دارای هادی آلومینیوم برای فاز و یک‌رشته سیم آلومینیوم برای نول تشکیل‌ می‌شود. کابل خود نگهدار سه سیم اساساً تمامی نیروهای مکانیکی واردشده به کابل را تحمل خواهد کرد.

⚠️ کابل خود نگهدار از نوع سه سیم با سیم نگه‌دارنده بدون عایق: کابل خود نگهدار سه سیم شباهت بسیاری با کابل فوق داشته و تنها تفاوت میان این نوع کابل با کابل خود نگهدار سه سیم با سیم نگه‌دارنده عایق‌بندی، عدم وجود عایق در سطح کابل است.

⚠️ کابل خود نگهدار از نوع چهار سیم عایق‌بندی شدهک: این نوع کابل عموماً از چهار رشته سیم مشابه برای سه تا سیم فاز و یک سیم نول تشکیل خواهد شد و در ضمن کابل خود نگهدار چهار سیم بیشتر از جنس آلومینیوم ساخته می‌شود. در کابل خود نگهدار چهار سیم میزان بار مکانیکی به‌طور مساوی میان چهار رشته سیم پخش خواهد شد.

انواع کابل‌ خود نگهدار در یک طبقه‌بندی دیگر به‌صورت زیر است:

☢️ کابل خود نگهدار آلومینیومی: از کابل خود نگهدار آلومینیومی اساساً در بیشتر خطوط هوایی توزیع برق استفاده می‌شود و به‌سرعت نصب خواهد شد.

☢️ کابل خود نگهدار هوایی: کابل‌ خود نگهدار هوایی به‌طور عمده ترکیبی از کابل‌ هوایی و کابل‌ خود نگهدار بوده و همچنین دارای پایداری و استحکام بسیاری در مقابل انواع ضربات، مواد فرسایشی و رعد برق است.

مزایا کابل خودنگهدار آلومینیومی

در بخش زیر به مهم‌ترین مزیت‌های کابل خود نگهدار آلومینیومی اشاره خواهد شد:

🛑 کمتر شدن میزان انشعابات برقی غیرمجاز

🛑 زیباتر شدن ظاهر کابل‌های شهری

🛑 افزایش نسبی ضریب ایمنی

🛑 کمتر شدن میزان تخلیه‌های جزئی

🛑 امكان قرارگیری این نوع کابل‌ها بر روی تیرهای چراغ دارای خطوط انتقال 20 کیلوولت

🛑 هزینه نصب بسیار پایین در مقایسه با سایر کابل‌ها

🛑 ایمنی در برابر اتصال کوتاه، به دلیل وجود عایق خطر بسیاری از برق‌گرفتگی‌های تصادفی را کاهش می‌دهد.

🛑 محافظت در مقابل انواع اتصالات کوتاه، به علت وجود عایق در کابل خود نگهدار، بسیاری از حوادث و آسیب‌های برقی به حداقل می‌رسد.

🛑 نصب بسیار ساده این نوع کابل به علت عدم استفاده از مقره

🛑 استفاده از کابل خود نگهدار در مکان‌ها و منطقه‌های باریک و تنگ

🛑 فراهم شدن انواع سرویس‌های مختلف بر روی خطوط گرم

🛑 مهیا کردن نصب انواع مختلف فیبر نوری و خطوط تلفن بر روی یک‌پایه مشترک این کابل

🛑 امکان استفاده از تیرهای خطوط انتقال کوتاه‌تر، به علت عایق دار بودن این نوع کابل‌ها

🛑 کم‌تر شدن میزان آسیب‌ها و تلفات جانی

🛑 امکان قرارگیری خطوط جدید بر روی تیرهای برق و همچنین زیادتر شدن ظرفیت‌های خطی

🛑 مقاومت و استحکام بسیار زیاد کابل خود نگهدار در برابر انواع پارگی‌ها و ضربات سنگین

🛑 کابل خود نگهدار در اصل سبب کمتر شدن میزان دزدی و سرقت می‌شود.

🛑 استفاده از پایه‌های شیک و خوب در این نوع کابل و پایین بودن هزینه‌های جزئی کابل خود نگهدار.

🛑 میزان ارتعاشات در این نوع کابل در مقایسه با سایر سیم و کابل‌ها کم‌تر است.

🛑 مفصل زدن بسیار راحت این نوع کابل، با توجه به این‌که فقط به یک هادی نیازمند است.

🛑 کاهش خطرات ناشی از آسیب دیدن کابل یا آتش‌سوزی اتصالات کوتاه

انواع کابل خودنگهدار
سخن نهایی

در این مقاله کابل خودنگهدار، پرطرفدارترین انواع آن به همراه مشخصات و کاربرد آن به تفکیک مورد بررسی قرار گرفت. درصورت وجود هرگونه نظر یا سؤال، سیم و کابل کسری با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست؛ برای ما کامنت بگذارید یا با شماره‌های درج شده در وبسایت با ما تماس بگیرید.

11 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *