تفاوت کابل مسی و آلومینیومی

استفاده از کابل‌ها و انتخاب کابل درست و مناسب، اهمیتی بسیار زیاد را در زندگی ما خواهد داشت. کابل‌ها تقریبا در تمامی لحظات زندگی ما جا خوش کرده‌اند و تاثیرات زیادی را بر روی بخش‌های مختلف زندگی ما به جای می‌گذارند. اگر تفاوت میان کابل‌های مختلف را نمی‌دانید یا در انتخاب کابلی مناسب برای خود، دچار شک و دو دلی هستید، بهتر است تا این مقاله را تا انت‌ها مطالعه کرده و با ویژگی‌های مختلف کابل‌ها، آشنا شوید. شناخت کابل‌های متفاوت و دانستن ویژگی هر کابل می‌تواند به ما در انتخاب بهتر آن کمک کرده و پروژه نهایی را تبدیل به سیستمی بی‌نقص نماید. میزان سبکی و سنگینی آنها، هزینه و موارد احتمالی مربوط به سرقت، رسانایی، انعطاف پذیری، کشش، رنگ، مقاومت در برابر دما و واکنش در برابر اکسیژن بخشی از تفاوت‌های کابل مسی و کابل آلومینیوم هستند. با ما در ادامه همراه باشید تا تفاوت کابل مسی و آلومینیومی و تفاوت این دو با دیگر کابل‌ها را بررسی کرده و به شناختی مناسب نسبت به کابل‌ها دست پیدا کنیم.

تفاوت کابل مسی و آلومینیومی

مشخصات کابل آلومینیومی

مشخصات کابل مسی

مشخصات کابل آلومینیومی

یکی از اصلی‌ترین کابل‌هایی که قرار است درباره آن‌ها صحبت کنیم، کابل آلومینیومی نام دارد. هرچند که هدف اصلی ما از مطالعه این موارد یافتن تفاوت کابل مسی و آلومینیومی خواهد بود، اما برای دست یافتن به این مهم بهتر است تا ابتدا به شناخت کاملی درباره کابل‌های آلومینیومی برسیم. کابل‌های آلومینیومی عموما به سه گونه ساده، زره‌دار و خود نگهدار در بازار وجود دارند و استفاده از آن‌ها در اغلب موارد، وابسته به نوع عایق به کار رفته در آن‌ها خواهد بود.

از کابل‌های آلومینیومی در موارد بسیار زیادی استفاده می‌گردد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از استفاده از کابل آلومینیومی در ساختمان‌سازی و برق‌کشی ساختمان‌ها، خطوط انتقال نیرو و توزیع برق در مناطق مختلف و برخی از کارگاه‌های تاسیساتی. کابل‌های آلومینیومی نیز درست به مانند تمامی ماهیت‌های دیگر در صنعت برق، مزایا و معایب‌های خاص خود را دارا است.

تفاوت کابل مسی و آلومینیومی از روی همین تفاوت‌ها مشخص می‌گردد و افراد مختلف با بررسی این نکات، نسبت به استفاده از یکی از این دو نوع کابل تصمیم‌گیری کرده و پایه‌های سیستم الکتریکی خود را بر روی کابل مورد نظر خود بنا می‌کنند. دلیل استفاده عمده از آلومینیوم و مس در این صنعت، مقاومت کم آن‌ها در برابر جریان برق می‌باشد. هرچند توجه داشته باشید که جنس کابل بر اساس نوع هادی آن مشخص شده و دیگر مشخصات کابل مانند عایق، تاثیری در این نامگذاری‌ها نخواهد داشت.

مشخصات کابل مسی

حال که به شکلی نسبی با کابل‌های آلومینیومی آشنا شدیم، برای درک بهتر تفاوت کابل مسی و آلومینیومی باید اطلاعات خود را نسبت به کابل‌های مسی نیز افزایش دهیم. کابل‎‌های مسی نیز گونه دیگری از کابل‌ها هستند که خواص مس سبب شده تا تبدیل به کابلی محبوب شوند و مردم در موارد متعدد و زیادی با استفاده از این کابل، نیرو را به مناطق مختلف برسانند.

مس به دلیل آن که قدرت رسانایی بالایی داشته و مقاومت کمی دارد، می‌تواند یکی از بهترین ماده‌های موجود در طبیعت برای ساخت سیم محسوب شوند. فلز مس علاوه بر آن که در رسانا بودن انتخاب خوب و مناسبی به شمار می‌رود، انرژی کمی را نیز مصرف می‌کند.

تفاوت کابل مسی و آلومینیومی را نمی‌توان در یک یا دو مورد کوچک خلاصه کرد؛ اما باید به این نکته توجه کنید که یکی از بزرگترین و مهم‌ترین تفاوت‌های آن، در رسانایی خلاصه می‌شود. فلز رسانایی بیشتری نسبت به آلومینیوم دارد و استفاده از آن در بسیاری از موارد، می‌تواند کیفیت بالایی را به کار بخشیده و نیرو را با قدرت بهتر و بیشتری منتقل نماید. از فلز مس می‌توان در انواع سیم افشان، نیمه افشان، گرد، تخت و مفتولی استفاده نمود و ویژگی شکل‌گیری مس، در این زمینه کمک شایانی را به ما خواهد کرد.

مقایسه سیم و کابل آلومینیومی و مسی

سیم‌های آلومینیومی ارزان‌تر، دارای رسانایی کمتر(حدود 60 درصد مس)، دارای انعطاف پذیری و کشش بیشتر، سبکی بیشتر و خورنده ‌تر از سیم‌های مسی هستند همچنین سیم‌های آلومینیومی دارای قیمت مناسب تر و احتمال سرقت کمتر هستند. اگرچه سیم آلومینیومی به دلیل خاصیت خورندگی و اکسید شدن نمی‌تواند در هر مکانی استفاده شود. در مقایسه کابل مسی باید گفت که سیم‌های مسی را می‌توان به راحتی از آلیاژ مس تهیه کرد زیرا شکل پذیری و کشش بیشتری دارند. همچنین می‌توان از آنها در مکان‌های متعددی حتی در دمای بالا استفاده کرد، اما تنها عیب کابل مسی قیمت و وزن بالای آن است.

سیم و کابل مسی مقاومت الکتریکی کمتری نسبت به سیم و کابل آلومینیومی دارد این تفاوت برای کابل‌های برق بسیار با اهمیت می باشد. برای نسبت دادن هادی آلومینیومی به یک رسانای مسی، سطح مقطع هادی آلومینیومی باید بزرگتر باشد تا مقاومت الکتریکی بالاتر را جبران کند. در واقع، برای این میزان قابلیت حمل جریان، یک رسانای آلومینیومی به 56 درصد سطح مقطع بزرگتر از مس نیاز دارد. در نهایت، استفاده از فلز مس ، تعداد اتصالات را کم تر می‌ کند تا مقدار خطر خرابی نیز به مراتب کم شود. فلز مس دارای ضریب انبساط حرارتی کمتری می باشد این ویژگی تمایل یک ماده را برای تغییر حجم به عنوان تابعی از دما اندازه گیری می‌کند. ضریب انبساط حرارتی پایین فلز مس برای سیم و کابل‌ها بسیار مهم است زیرا خطرات نیروهای آسیب رسان در اتصالات را به مراتب کم می‌کند .از نظر ایمنی سیم و کابل های الومینیومی دارای خطراتی هستند که یکی از این خطرات واکنش آلومینیوم با اکسیژن موجود در هوا می باشد که می تواند باعث گرم شدن بیش از حد اتصالات و در نتیجه از کار افتادن آن و احتمالا اتش سوزی شود.

معایب کابل آلومینیومی

کابل‌های آلومینیومی کابل‌هایی ارزان محسوب می‌شوند و خرید آن‌ها نسبت به کابل مسی، بودجه کمتری را از شما طلب می‌کند. این مسئله در ظاهر و در بسیاری از موارد، به عنوان نکته‌ای مثبت تلقی می‌گردد اما بهتر است تا بدانید این پایین بودن قیمت بی‌دلیل نیست. کابل‌های آلومینیومی نسبت به نمونه‌های مشابه در بازار از قدرت رسانایی کمتری برخوردار هستند و این مسئله می‌تواند کلیت کار شما را تحت شعاع قرار داده و آسیب زیادی را به سیستم الکتریکی شما وارد نماید.

استفاده دراز مدت از کابل‌های آلومینیومی می‌تواند منجر به واکنش نشان دادن آن‌ها با اکسیژن شده و به اصطلاح، منجر به زنگ زدن آن‌ها شود؛ به همین دلیل در بسیاری از مواردی که قرار است از لوازم و تجهیزات برقی به صورت بلند مدت استفاده شود، سیم‌های آلومینیومی را با مس جایگرین می‌کنند. استفاده از کابل‌های آلومینیومی در دمای بالا، می‌تواند به شدت خطر آفرین باشد؛ زیرا آلومینیوم در دمای بالا منبسط شده و می‌تواند شکل و کارکرد سیم را به کلی تغییر دهد. از ایرادات دیگر سیم‌ها و کابل‌های آلومینیومی می‌توان به اتلاف انرژی بالای آن‌ها و همچنین مقاومت کششی و شکل‌پذیری کمتر نسبت به مس اشاره کرد. اگر حس می‌کنید که توضیحات بالا برای انتخاب شما قرار است کافی باشند، در نتیجه می‌توان گفت که هنوز با معایب و نکات مهم درباره کابل‌های مسی و تفاوت کابل مسی و آلومینیومی، آشنا نشده‌اید.

معایب کابل مسی
معایب کابل آلومینیومی

معایب کابل مسی

کابل‌های مسی کابل‌های با کیفیت‌تری به نسبت با آلومینیوم به شمار می‌روند و بسیاری از متخصصین در این زمینه، کابل مسی را بهترین نوع کابل موجود در بازار می‌دانند؛ هر چند که این مسئله نمی‌تواند به معنی بی‌نقص بودن این کابل‌ها باشد و کابل‌های مسی نیز به نوبه خود با مشکلات زیادی روبر هستند. کابل‌های مسی عموما گران قیمت بوده و نصب آن‌ها هزینه زیادی را از شما طلب می‌کند، در نتیجه استفاده از کابل‌های مسی در مقیاس بزرگ می‌تواند برای پروژه دردسرساز بوده و هزینه‌تراشی زیادی را برای ما به همراه داشته باشد. این قیمت بالا، از سوی دیگری نیز می‌تواند برای استفاده‌کنندگان دردسرساز باشد. کابل‌های مسی به دلیل قیمت بالا، طعمه خوبی برای دزدان خواهند بود و احتمال آن که کابل مسی شما توسط این عده از افراد به سرقت برده شود، بسیار زیاد خواهد بود. سنگین بودن کابل مسی نیز مزید بر علت گشته تا بسیاری از افراد، از خرید و استفاده از آن صرف نظر نمایند و به سراغ گزینه‌های دیگر موجود در بازار مانند آلومینیوم بروند.

معایب کابل مسی

مزایای کابل آلومینیومی

همانطور که در بخش‌های قبلی به این موضوع اشاره شد، آلومینیوم کابلی ارزان‌تر و البته سبک‌تر از مس محسوب می‌شود. این نکته می‌تواند برای کسانی که قصد استفاده از کابلی ارزان را دارد، یک امتیاز مثبت تلقی گردد و سبک بودن آن نیز در این زمینه به کمک کابل خواهد آمد. هرپند که کابل‌های آلومینیومی قدرت رسانایی کمتری از مس دارند، اما این مسئله در موارد کوچک و سیم‌کشی‌های کم اهمیت، اتفاق مهمی تلقی نمی‌شود و شما می‌توانید بدون نگرانی نسبت به استفاده کردن از این کابل‌ها، اقدام نمایید. ارزان بودن کابل مسی می‌تواند از دزدیده شدن آن نیز در بسیاری از موارد، جلوگیری کند.

مقایسه سیم و کابل آلومینیومی و مسی
مزایا و معایب سیم و کابل برق آلومینیومی

مزایای کابل مسی

عموما زمانی که قصد داریم تا سیم‌کشی یک پروژه بزرگ را انجام داده و یا موسسات و ساختمان‌های وسیعی را با استفاده از کابل، سیم‌کشی کنیم، به سراغ کابل‌های مسی رفته و تفاوت کابل مسی و آلومینیومی را در این بخش، به نفع خود مورد استفاده قرار می‌دهیم. رسانایی بهتر و مقاومت کمتر در برابر جریان الکتریکی، تنها بخشی از دلایلی هستند که باعث استفاده از کابل‌های مسی می‌شوند. این کابل‌ها همچنین از انعطاف‌پذیری بهتری نسبت به کابل‌های آلومینیومی برخوردار هستند که این مسئله می‌تواند در استفاده ما از کابل و شرایط مصرف آن، تغییراتی را ایجاد کرده و زاویه دید ما را نسبت به انواع کابل‌ها، تغییر دهد.

مقایسه سیم و کابل آلومینیومی و مسی
سخن نهایی

در نهایت باید گفت که سیم و کابل مسی و آلومینیومی هر دو دارای مزایا و معایب خاص خود را هستند و مصرف کننده با توجه به شرایط خود باید بهترین گزینه را انتخاب کند با این حال از آنجا که سیم کشی با سیم و کابل برق مسی در مجموع ایمن‌تر است و جریان الکتریکی را بهتر از خود عبور می‌دهد، تعداد افراد بیشتری هنگام انتخاب سیم کشی برق ساختمان خود از سیم و کابل برق مسی به جای سیم و کابل برق آلومینیومی استفاده می‌کنند. درصورت وجود هرگونه نظر یا سؤال، سیم و کابل کسری با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست؛ برای ما کامنت بگذارید یا با شماره‌های درج شده در وبسایت با ما تماس بگیرید.

بروزرسانی در تاریخ 1402/01/04

تفاوت اصلی بین این دو نوع کابل در ماده اصلی ساخت آنها است. کابل مسی از مس ساخته شده است که رسانایی بسیار بالایی دارد. در مقابل، کابل آلومینیومی از آلومینیوم ساخته شده و رسانایی کمتری دارد.

کابل‌های مسی اغلب در مواردی که نیاز به رسانایی بالا دارند مانند خطوط انتقال برق بزرگ و ترانسفورماتورها استفاده می‌شوند. کابل‌های آلومینیومی اغلب در مواردی که نیاز به کابل‌های سبکتر و ارزان‌تر است مانند برق‌کشی در ساختمان‌ها و خطوط توزیع برق به مناطق مختلف استفاده می‌شوند.

واقعیت این است که هر کدام از این نوع کابل‌ها مزایا و معایب خود را دارند. کابل‌های مسی رسانایی بالاتری دارند و در مواردی که نیاز به انتقال بالا و کیفیت برق بالا است، بهترین گزینه هستند. اما کابل‌های آلومینیومی ارزان‌تر و سبک‌تر هستند و در برخی موارد می‌توانند گزینه مناسبی باشند.

11 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *