کابل آلومینیومی
کابل آلومینیوم از جمله کابلهایی است که در صنعت برق از آنها استفاده میشود، کابلهای آلومینیومی اصولا از هادی با جنس آلومینیوم ساخته میشوند. این کابلها وظیفهای برای انتقال جریانهای الکتریکی دارند که در اینجا به توضیح آنها میپردازیم و نکته قابل توجه برای خرید و استفاده این کابلها میزان مقاومت الکتریکی آنهاست که باید به آن توجه کرد؛ هرچقدر که مقاومت الکتریکی کابلها کمتر باشد، آن کابل مناسبتر است.
افراد زیادی معتقدند که برای کابلکشی، بهتر است از کابلهای مسی استفاده کرد اما با توجه به قیمت و وزن بالا، مصرف کابل مسی در سیمکشی گاهاً مشکلساز خواهد شد پس بهترین گزینه، استفاده از کابل آلومینیومی است. این نوع کابل کاربرد زیادی در خطوط انتقال برق دارد چرا که دارای خواص فیزیکی منحصربه فرد و ساختار متنوعی است که باعث شده تا کاربرد زیادی در خطوط انتقال برق داشته باشد و به نوعی در اکثر صنایع مورد استفاده قرار گیرد.
فلز مس با توجه به مقاومت پایین و رسانایی بالا برای تولید کابلهای برق استفاده میشود، اما وقتی شرایط سخت میشود و باید کابلها در متراژهای بالاتری مورد استفاده قرار بگیرند، کابل مسی بدلیل سنگینی و قیمت بالایی که دارد از لیست پیشنیازها کنار میرود. در چنین مواردی است که میتوان کابل آلومینیوم را جایگزین کابل مسی کرد تا علاوه بر هزینه کمتر، با سبکی کار نصب و فرآیند آن را آسان سازد.
ساختار کابل برای تولید به سه بخش اصلی رسانا، غلاف و پوشش عایق الکتریکی تقسیم میشود. در این بین لازم به ذکر است که کابلهایی که دارای هسته رسانای آلومینیومی هستند بعنوان کابلهای آلومینیوم شناخته میشوند. باوجود اینکه فلز آلومینیوم نسبت به فلز مس رسانایی الکتریکی کمتری دارد اما میتوان با انتخاب سطح مقطع مناسب، علاوه بر تامین رسانایی که مصرف کننده در نظر دارد، میتوان در شبکههای انتقال و توزیع برق کاربردی باشند.
قیمت کابل آلومینیومی
شاید شنیده باشید که کابل آلومینیومی قیمت ارزانتری نسبت به سایر کابلها دارد به همین دلیل با استقبال بیشتری روبهرو شدند در واقع این مسئله ارزانتر بودن به سبک بودن فلز آلومینیوم و سایر ویژگیهای آن بر میگردد. این مدل کابل هم همچون کابلهای مسی از سایزهای مختلفی برخوردار هستند که اصولا برای هر کدام آنها قیمتی مناسب در نظر گرفته شده است. زمانی که میگوییم کابلهای آلومینیومی قیمت ارزانی دارند یعنی به نسبت کابل مسی که هادی آن از فلز مس است هزینه کمتری دارد چرا که فلز مس بسیار گران است و برای هر کاربردی نمیتوان از آن استفاده کرد.
عوامل زیادی در تعیین قیمت کابل آلومینیومی دخیل هستند که منجر به نوسانات قیمت این کابل میشوند برای مثال وزن هادی، سایز، برند، شیلددار بودن یا نبودن کابل، نوع کابل آلومینیومی و… روی قیمت نهایی این محصول تاثیر میگذارند.
انواع کابل آلومینیوم
در بخشهای قبل کابلهای برق را به دو دسته آلومینیوم و مس تقسیم کردیم و باتوجه به موضوع بحث که کابل آلومینیوم است، در ادامه انواع این کابل را مورد بررسی قرار میدهیم.
• کابل آلومینیوم خودنگهدار
کابل آلومینیوم خودنگهدار بیشتر در سیستمهای برق تک فاز و سه فاز مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفه این کابلها انتقال جریان برق از پستهای برق به مکانهای صنعتی، خانگی، کشاورزی و تولیدی است.
• کابل آلومینیوم زمینی
کابل زمینی که ولتاژ نامی 0.6 تا 1 کیلو ولت دارد نوعی کابل با هادی آلومینیوم است. این کابل میتواند متشکل از 2 تا 5 رشته از هادیهای مفتول و نیمه افشان باشد. همچنین لازم به ذکر است که کابلهای آلومینیوم زمینی استفاده پرکاربردی در پروژههای صنعتی برای انتقال نیرو و برق رسانی با ولتاژ پایین دارند.
• کابل آلومینیوم هوایی
این نوع کابلها همانطور که از نامشان پیداست، در محیطهای خارجی نظیر تیرهای چراغ برق استفاده میشوند و به سه دسته تقسیم میشوند که شامل کابل هوایی AAAC،ACSR ،ACC میباشد که هرکدام ویژگیها و کاربردهای مختص به خود را دارند.
کابل آلومینیومی فشار متوسط
کابل آلومینیومی فشار متوسط در انواع مس و آلومینیوم و به صورت تک رشته و سه رشته تولید میشود؛ از این نوع کابل برای تامین برق ساختمانهای تجاری، مسکونی و مدارهای توزیع صنعتی استفاده میگردد. کابلهای فشار متوسط ولتاژی بین 6 تا 30 کیلو وات را دارا هستند و برای استفاده در محیط داخلی، با رعایت مقررات و در کانال یا ترانشه به صورت دفن در زیر خاک نصب میشوند؛ البته در سینیهای کابل برای ساختمانهای صنعتی و نیروگاهها و همچنین در فضای آزاد نیز قابل نصب هستند.
عموماً از کابلهای آلومینیومی فشار متوسط در ساختمانها چه داخل و یا خارج بنا، کانالها، به شکل دفن داخل زمین و یا بر روی نردبان و سینی کابل استفاده میشود. این نوع کابل دارای مشخصات فنی دیگری نیز است که برای اهل تخصص در این زمینه میتواند مفید عمل واقع شود ما در ذیل به این مشخصات اشاره میکنیم:
📍 کابلهای فشار متوسط به شکل تک رشته یا سه رشته تهیه میشوند سایز کابل تک رشته عموماً به شکل 35×1 تا 630×1 میلیمتر مربع است؛ اما سایز کابلهای سه رشته به شکل 35×3 تا 300×3 میلیمتر مربع است.
📍 عامل رسانا در این نوع کابل آلومینیوم است که به شکل نیمه افشان داخل عایق واقع شده است این نوع آلومینیوم به شکل فشرده شده در عایق قرار گرفته است.
📍 ارمور در کابلهای سه رشته به شکل نوار فولادی و یا مفتول بوده؛ اما در کابلهای تک رشته به شکل مفتول و یا نوار آلومینیومی است.
📍 عایق محافظ آلومینیوم فشرده از جنس پلیاتیلن کراسلینک شده است.
📍 بر روی عایق کابلهای آلومینیومی از اسکرین و نوار نیمههادی استفاده شده است که مقاومت کابل را افزایش میدهد.
قیمت کابل آلومینیومی فشار متوسط
کابلهای آلومینیومی فشار متوسط حسب مورد این که از نوع تک رشته و یا سه رشته باشند، کیفیت، سایز کابل و فروشگاه عرضهکننده نیز در قیمت تاثیر متفاوتی خواهند داشت و از این جهت نمیتوان قیمت ثابتی برای آن مشخص نمود.
کابل آلومینیوم زره دار
کابلهای آلومینیومی زرهدار دارای مقاومت فوقالعاده و بسیار بالایی هستند به همین جهت در بسیاری از صنایع و محیطهای مکانیکی سخت مثل کارخانهها، نیروگاههای توزیع برق و خطوط تولید از این نوع کابل استفاده میشود. در حقیقت از کابل آلومینیومی زرهدار عموماً برای ولتاژ فشار متوسط استفاده میشود. برای اینکه متوجه شویم کابل ما از نوع زرهدار است یا خیر حتماً به علامت اختصاری B و R بر روی کابل توجه داشته باشید البته کابلهای زرهدار دارای علامتهای اختصاری دیگری نیز هستند که از قالب بحث خارج است.
این نوع از کابلها به زره مجهز میشوند و موارد استفاده از آنها به صورت زیرزمینی و در خارج از تاسیسات است. اصولا این کابلها برای موارد و مکانهایی که امکان صدمه دیدن هست گزینه خوبی به شمار میروند چرا که زیر زمینی است و خارج از دید و تاسیساتی است که روی زمین به چشم میخورند.
کابل آلومینیوم فشارقوی
کابل آلومینیوم فشار قوی از جمله کابلهایی است که با ولتاژ بالا کار میکند و توانایی این را دارد که جریانهایی با ولتاژ بالای 30 کیلو وات را از خود عبور دهد؛ نام دیگر این کابل کابل قدرت است و با این نام نیز خوانده میشوند. در حالت کلی از این کابل برای انتقال انرژی الکتریکی با ولتاژ بالا استفاده میشود.
کابلهای فشارقوی نیز مانند کابلهای فشار متوسط از عایق پی وی سی پوشیده شده است که رنگ این عایق عموماً قرمز و یا آبی است. همچنین در این نوع کابل شیلد نیز از اجزای بسیار مهم و اساسی است که سبب میشود تا کابل در برابر عوامل محیطی حفاظت شود.
مهمترین کاربردهای کابل فشارقوی شامل استفاده در پستهای هوایی، کابلکشی، دکلهای توزیع برق، استفاده و انتقال برق به منازل، اتصال فیبرهای نوری، مخابراتی و خطوط تولید است. کابلهای فشارقوی نیز مانند کابلهای فشار متوسط هم به شکل آلومینیومی و هم به شکل مسی قابل تهیه هستند؛ اما باید گفت کابلهای آلومینیومی دارای قابلیت حمل راحتتر بوده و در کنار این مزیت قیمت مقرونبهصرفهتری نسبت به کابلهای مسی دارند. کابلهای فشار قوی به کابلهای زرهدار و سربدار تقسیم میشوند که ما به مشخصات هر یک اشاره میکنیم.
کابل فشار قوی زره دار
کابلهای زرهدار نیز مانند کابلهای سربدار مقاومت زیادی دارند. در واقع این نوع کابلها چون فشارقوی هستند باید از مقاومت بالایی برخوردار باشند. عایق به کار برده شده در این نوع کابل سبب میشود تا کابل زرهدار در برابر اشعه فرابنفش، پوسیدگی، حرارت و غیره مقاوم باشد.
کابل فشارقوی سربدار
غلاف فلزی به کار برده شده در این نوع کابل از جنس سرب است همین امر سبب میشود تا بهواسطه سرب، مقاومت کابل فشارقوی بسیار بالا برود و در برابر عوامل محیطی مقاومت بسزایی از خود به نمایش بگذارد. کابلهای دارای زره سرب در برابر حرارت، اشعه، هیدروکربن بسیار مقاوم هستند.
کابل مفتولی آلومینیومی
از تنیده شدن و فشرده شدن سیمهای آلومینیومی، کابلهای آلومینیومی به وجود میآیند. این نوع کابل مفتولی مانند سایر کابلها از روکش و عایقی از جنس پی وی سی پوشانده شده است. کابلهای مفتولی آلومینیومی کاربرد بسیار زیادی در صنایع دارند به همین جهت میتوان آنها را در تمامی سایزها و بهصورت تک رشته، دو رشته، سه رشته، چهار رشته و پنج رشته تهیه کرد. کابلهای مفتولی در انواع کابلهای فشار ضعیف، فشار متوسط و قوی نیز کاربرد گسترده دارند.
ویژگی کابل آلومینیوم
کابل آلومینیومی دارای ویژگیهای زیر است:
⚡ قابلیت بازیافت: کابل آلومینیومی دارای قابلیت بازیافت است و در صورتی که چندین بار مورد استفاده قرار بگیرد، مجدد قابل بازیافت است و به نحوی دوستدار محیط زیست محسوب میشود.
⚡ وزن سبک: آلومینیوم فلزی سبک و با قابلیت رسانایی بالا است. بنابراین حمل و نقل آن آسان بوده و در مواقعی که مسافت سیمکشی طولانی باشد، در مقایسه با کابل مسی وزن کمتری خواهد داشت و همین امر سبب میشود، ایمنی و امنیت آن بیشتر شود.
-⚡ نصب و راه اندازی آسان: با توجه به اینکه آلومینیومی از انعطاف پدیری بالا برخوردار است در مواقعی که سیمکشی نیاز به خمش داشته باشد، بدون هیچگونه پارگی و ساییدگی به راحتی خم میشود و در مکانهای زاویه دار به سادگی نصب میشود.
⚡ شکل پذیری و چکش خواری بالا: کابل آلومینیومی چکشخواری و شکلپذیری بالایی دارد و همین امر سبب شده نحوه نصب آسان داشته باشد.
⚡ انبساط حرارتی بالا: آلومینیوم دارای ضریب انبساط حرارتی 23.2 است و در مقابل فلز روی و فولاد از ضریب بیشتری برخوردار است.
⚡ مقاومت در مقابل خوردگی: کابلهای آلومینیومی به دلیل برخورداری از لایه اکسیدی در مقابل خوردگی مقاومت بالایی دارند.
⚡ تراکم کم: آلومینیوم دارای چگالی کم 2.70 است. در حالی که چکالی آهن و فولاد 7.87 هستند و همین امر سبب شده وزن کمی داشته باشد.
⚡ نقطه ذوب بالا: آلومینیومی دارای نقطه دوب 1220 درجه فارنهایت و نقطه جوش 4478 درجه فارنهایت است و زمانی که به عنوان کابلهای آلومینیومی به کار میرود این ویژگی را در خود حفظ میکند و برای محیطهایی با دمای بالا قابل استفاده است.
کاربرد کابل آلومینیومی
کابل آلومینیومی انواع مختلفی دارد و از این رو کاربردهای بسیاری در صنعت دارد. تولید انواع ترانسفورماتور و موتورهای ولتاژ یکی از مهمترین کاربردهای کابل آلومینیومی است که از کابل قدرت آلومینیومی 1 رشتهای استفاده میشود. یکی دیگر از کاربردهای کابل آلومینیومی سیمکشی است. با توجه به اینکه از نظر اقتصادی قیمت کمتری نسبت به مس دارد و از رسانایی خوبی برخوردار است در سیمکشیهای مختلف ساختمانها و حتی در ساخت قطعات الکترونیکی و الکتریکی نیز کاربرد دارد. کاربرد کابل آلومینیومی در صنعت بسیار متنوع است و به طور کلی شامل موارد زیر است:
🔌 تولید انواع ترانسفورماتور و موتورهای ولتاژ: از کابل آلومینیومی در تولید انواع ترانسفورماتورها استفاده میشود.
🔌 تولید آنتن: آلومینیوم قدرت رسانایی بالایی دارد و برای تولید آنتن تلویزیون به کار میرود.
🔌 شبکه آب و برق: از کابل آلومینیومی نیز در شبکه آب برای کابلکشی استفاده میشود.
🔌 چراغ برق: کابل آلومینومی مقاومت و انعطاف پذیری بالایی دارد و به همین دلیل در چراغهای پارکی و تیر چراغ برق استفاده میشود.
🔌 توزیع و انتقال نیرو: از کابل آلومینیومی برای توزیع و انتقال نیرو با ولتاژ پایین استفاده میشود.
🔌 دفن در زمین: یکی دیگر از کاربردهای کابل آلومینیومی دفن در زمین است که برای تاسیسات مختلف کاربرد دارد. این کابلها به عنوان کابل زره دار شناخته میشوند و در مقابل ضربه و وارد شدن فشار کاملا مقاوم هستند.
🔌 سیستمهای کشاورزی و صنعتی تولیدی: کابل آلومینیوم در صنعت کشاورزی و صنایع تولیدی محتلف استفاده میشود این کابلها به عنوان کابل خودنگهدار شناخته میشوند و با عایق XPLE در فشار بالای بخار آب کراسلینک میشوند به همین دلیل مقاومت خوبی دارند.
مزایا کابل آلومینیوم
کابل آلومینیوم وظیفه انتقال جریان الکتریکی را بر عهده دارد که اصولا از یک نوع هادی، عایق و روکش ساخته شدهاند. در این نوع کابلهای آلومینیومی جنس هادی از جنس آلومینیوم است و این نکته را مد نظر داشته باشید میزان هدایت الکتریکی آلومینیوم از مس کمتر است و به نسبت مقاومت بالاتری دارد.
از جمله مزایای کابل آلومینیومی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
🔌 وزن سبک: یکی از مزیتهای اصلی مفتولهای آلومینیومی وزن سبک آنها است که 2.7 گرم بر سانتی متر مکعب است که باعث کاهش هزینههای ساخت میشود. این مزیت همچنین به استفاده از آن در وسایل نقلیه کمک میکند که منجر به سر و صدای کمتر و افزایش سطح راحتی نیز میشود.
🔌 داکتیل: آلومینیوم یک داکتیل است به این معنی که میتوان آن را در ورقها یا سیمهای نازک بدون مشکل کشید. به عنوان مثال، فویلهای آلومینیومی در هر خانه ای برای چندین منظور استفاده میشود.
🔌 نفوذناپذیر: آلومینیوم بی بو و غیر قابل نفوذ است و برای بسته بندی مواد خوراکی و حساس بهترین گزینه است.
🔌 فلز غیر مغناطیسی: فلزات غیر مغناطیسی به طور کلی بهترین رسانا هستند و آلومینیوم یکی از این فلزات است.
🔌 استفاده مجدد: آلومینیوم فلزی است که بازیافت میشود و میتوان چندین بار از آن استفاده مجدد کرد.
فراوان ترین فلز در پوسته زمین، آلومینیوم، فلزی نسبتاً نرم، بادوام، سبک وزن، انعطاف پذیر و چکش خوار است. به عنوان یک رسانای حرارتی و الکتریکی خوب عمل میکند و همچنین نسبتاً در برابر خوردگی مقاوم است. بعلاوه، از نظر تئوری 100% قابل بازیافت بدون از دست دادن کیفیت طبیعی و به طور قابل ملاحظه ای غیر سمی است.
معایب کابل آلومینیوم
بعضی از افراد بر این باور هستند که استفاده از کابلهای آلومینیومی مناسب نیست؛ چرا که مقاومت بالایی دارند به همین دلیل سبب افت ولتاژ و بالا رفتن دما میشوند و کارکرد را دچار اختلال میکنند در صورتی چنین تفکری اشتباه است، اما با این حال معایبی هم متوجه کابلهای آلومینیومی است؛ این معایب عبارتند از:
🔱 مقاومت الکتریکی بالاتر: آلومینیوم مقاومت بالایی در برابر جریان الکتریکی دارد، به این معنی که با توجه به آمپر یکسان،هادیهای آلومینیومی باید قطر بیشتری نسبت به رساناهای مسی داشته باشند.
🔱 انعطاف پذیری کمتر آلومینیوم وقتی در معرض خمش و سایر اشکال قرار میگیرد نسبت به مس که انعطاف پذیرتر است، راحتتر تجزیه میشود. خستگی باعث میشود سیم در داخل شکسته شود و به طور فزاینده ای در برابر جریان الکتریکی مقاومت کند که منجر به تجمع گرمای بیش از حد میشود.
🔱 خوردگی گالوانیکی: در صورت وجود رطوبت، آلومینیوم در تماس با فلزات ناهمگون دچار خوردگی گالوانیکی میشود.
🔱 لرزش بیش از حد: لرزش بیش از حد جریان الکتریکی هنگام عبور از سیم کشی به لرزه در میآید. این ارتعاش در آلومینیوم شدیدتر از مس است و با گذشت زمان میتواند باعث شل شدن اتصالات شود.
🔌 پرفروش ترین برندهای سیم و کابل بازار! 🔌
🧧 سیم و کابل البرز الکتریک نور┃🧧 سیم و کابل خراسان افشار نژاد
👇تماس با ما👇
سایزبندی کابل آلومینیومی
کابل آلومینیومی دارای سایزهای مختلفی است سایز کابلهای آلومینیوم به صورت 25*1 روی غلاف کابل درج میشود. عدد اول تعداد رشته و عدد دوم سایز سطح مقطع به میلیمتر است معمولا سایز کابلهای الومینیومی از 25*1 تا 35*5 رده بندی میشود. جدول سایز کابلهای آلومینیومی نیز اطلاعات خوبی در خصوص ابعاد و اندازه کابلها در اختیار قرار میدهد هر چه سطح مقطع کابل بیشتر باشد، قادر به تحمل میزان بار بیشتری خواهد بود. بنابراین اگر از کابل آلومینومی برای مسافتهای طولانی استفاده میکنید سطح مقطع کابل را بیشتر در نظر بگیرید.
بروزرسانی 27.10.01
مطلب به درد بخوری بود
هزینه مشاورتون چنده؟
با سلام رایگان است
قیمت مشاورتون چقدره؟
بی نظیر هستید
احسنت عالی بود
دفتر مرکزیتون کجا قرار داره
مشاوره آنلاین از چه طریقی صورت می گیره؟
مهندس جان عالی بود